Mlecna keramika foto

Šta je mlečna keramika?

Mlečna keramika (Молоченая кермика ili молочный обжиг) je tradicionalan način ručne obrade gline vezan za prostore drevne Rusije, koji podrazumeva obradu proizvoda mlekom ili kefirom, čime se utiče na dodatnu jačinu, jedinstvenu strukturu i neverovatnu paletu toplih boja.

mlečna keramika

Izrada posuđa od gline je dug I naporan proces koji kao rezultat ima neverovatnu lepotu svakog komada. Postoje razne tehnologije izrade posuđa od gline koje daju izvesne karakteristike proizvodima, a tehnologija izrade mlečne keramike se zasniva na obradi mlekom ili kefirom koji se na proizvod nanosi nakon inicijalnog pečenja. Na taj način, svaka i najmanja pora se zatvara i samu posudu čini nekoliko puta jačom. Nakon ponovnog pečenja, dobija se jedinstvena paleta boja od karamele do tamne čokoladne nijanse i neopisivo lepa tekstura nakon završne obrade, dok je proizvod potpuno prirodan i siguran za zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Tajna preplitanja estetskih kvaliteta i praktičnih koristi leži u načinu obrade:

- Proizvod se podvrgava prvom pečenju na izuzetno visokim temperaturama, kako bi se dobila čvrstoća, lakoća i otpornost na vlagu.

- Zatim se proizvod obrađuje mlekom, ili kefirom, koji zatvara i najmanje pore i ponovo se peče na temperaturi većoj od 1000 stepeni.

mlečna keramika
mlečna keramika

Nakon pečenja, posuđe postaje vodootporno i dobija luksuznu paletu nijansi: od crvenkasto-smeđe do tamno braon.

Ova svojstva omogućavaju spremanje jela sa malom količinom ulja i vode. Tako pripremljena hrana nije samo dijetalna i zdrava, već se njen ukus i aroma ne mogu uporediti sa jelima pripremljenim na drugi način.

Mlečna keramika se takođe može koristiti za skladištenje najrazličitijih proizvoda: ulja, vina, meda, povrća, hleba, pa čak i mesnih prerađevina, jer ovo posuđe prvo apsorbuje višak vlage, sprečavajući tako pojavu buđi, a zatim je postepeno oslobađa, sprečavajući da se hrana osuši.

Koje su glavne prednosti mlečne keramike?

  • Prirodnost – pri izradi posuđa koriste se samo ekološki prihvatljivi materijali. Idealno za estete koji cene svoje zdravlje i kvalitet kuvane hrane.
  • Poseduje odlična termoregulaciona svojstva i omogućava da hrana duže bude topla, ili hladna
  • Aroma i ukus se čuvaju, što daje izuzetan ukus spremljenim jelima
  • Čuva hranljive sastojke
  • Mogućnost da se hrana poslužuje direktno sa šporeta ili iz rerne
  • Izgledaju spektakularno na običnoj večeri sa porodicom, kao i na svečanom događaju.
  • Stvara jedinstvenu toplu i domaću atmosferu
  • Potpuno prirodno i ekološki bezbedno
  • Prefinjen, originalan izgled

Nedostaci ove vrste posuđa su mnogo manji, a najvažniji su sledeći:

  • Zbog mogućnosti pucanja posude, treba izbegavati nagle promene temperature. Posude treba zagrevati postepeno na šporetu, ili u rerni.
  • Pranje posuđa treba obavljati ručno, jer ne sadrži glazuru i jaki deterdženti uz visoku temperaturu mogu vremenom isprati divne nijanse boja sa posuđa.